استانبول بزرگترین شهر دو قاره ای جهان


شهر استانبول در کشور ترکیه یکی از محبوب ترین شهرهای جهان است. شهرت این شهر زیبا به حدی است که بسیاری آن را به اشتباه پایتخت ترکیه می دانند. شهر پر از جاذبه های فرهنگی تاریخی و مدرن، پر از محله های زیبا و پدیده های طبیعی جذاب، جایی که در طول تاریخ همواره محل تجارت و مبادلات مردم بوده است و تحت سلطه امپراتوری های قدرتمندی قرار گرفته است. با وجود پیشرفت های فراوان و المان های مدرن شهری، آثار تاریخ تمدن طولانی را هنوز بر چهره استانبول می توان دید و همین باعث می شود هر سال مردم بسیاری از سراسر جهان راهی تور استانبول شوند. آن ها در هتل های متنوع این شهر اقامت می کنند، به تماشای بناهای تاریخی می روند، در محله ها زیبا گردش می کنند و از مراکز خرید متنوع و پر رونق اجناس مورد نظرشان را می خرند. استانبول بزرگترین شهر دو قاره ای جهان است. با سوار شدن در یک قایق مسافربری از نیمه آسیایی به نیمه اروپایی شهر می روید و تنگه بسفر را تماشا می کنید که دو دریای مرمره و سیاه را به هم پیوند می دهد. بی جهت نیست که سالانه بیش از 10 میلیون گردشگر از سراسر جهان به دیدار این شهر می روند. استانبول هاله ای جادویی و تاریخی دارد و پر از رنگ و نور و شور و نشاط است. در این مقاله قصد داریم به معرفی شهر استانبول بپردازیم. شهری که در سال 2010 به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا انتخاب شد و البته همیشه انتخاب اول بسیاری از ما ایرانی ها به شمار می رود!
استانبول کجاست؟
استانبول را شاید بتوان مهمترین شهر جمهوری ترکیه دانست. شهری در سواحل دریای مرمره که تنگه بسفر آن را به دو نیم تبدیل کرده است. مختصات جغرافیایی این شهر باعث می شود ارزش و اهمیت استراتژیک بالایی داشته باشد و از قرن های پیش تا کنون، محل تجارت و مبادلات مردم و تمدن های مختلف بوده است. بخش شرقی این شهر، شبه جزیره آناتولی نام دارد و در قاره آسیا واقع شده است. نام بخش غربی، شبه جزیره تراکیه است و جزو قاره اروپا محسوب می شود. استانبول بیش از 15 میلیون نفر جمعیت دارد و هر سال از بیش از 10 میلیون گردشگر از سراسر جهان پذیرایی می کند. جمهوری ترکیه یک حکومت سکولار محسوب می شود اما دین بیشتر ساکنان استانبول اسلام است. آن ها به زبان ترکی استانبولی صحبت می کنند و ارز رایج در شهر، لیر ترکیه است که در حال حاضر ارزش آن برابر با حدود 2300 تومان برآورد می شود.
فرهنگ و تاریخ استانبول
همان طور که اشاره کردیم، این شهر تاریخی بسیار کهن دارد و تمدن های بزرگی را به خود دیده است. استانبول زمانی قسطنطنیه یا کنستانتین نام داشت و تحت حکومت امپراتوری روم شرقی یا بیزانس قرار گرفته بود که تمدنی برخاسته از امپراتوری های باستانی یونان و روم بود. موقعیت استراتژیک این شهر و قرار گرفتن میان دو دریای مهم باعث شده بود این شهر همیشه یکی از مهمترین و پیشرفته ترین شهرهای امپراتوری باشد. در دوران حاکمیت روم شرقی، قسطنطنیه بزرگترین شهر اروپا بود. با گذشت زمان این شهر به دست عثمانی ها افتاد. آن ها نام شهر را به اسلامبول یا استانبول تغییر دادند و آن را به عنوان سومین پایتخت خودشان انتخاب کردند. این تصمیم باعث شد به رونق شهر توجه مضاعفی داشته باشند و توپخانه و بازار بزرگ به دستور سلطان محمد دوم فاتح ساخته شد. عثمانی ها مسلمان بودند و تلاش می کردند اسلام را در این منطقه رواج دهند. نشانه آن هم مساجد بزرگ و باشکوهی که در شهر ساخته اند هنوز هم پابرجا هستند. در این دوران هنر، معماری، زبان، خط و به صورت کلی سبک زندگی مردم به شدت تغییر کرد.
آب و هوا و بهترین زمان سفر به استانبول
استانبول یک شهر چهار فصل است و در هر فصل دما و وضعیت آب و هوایی مخصوص به خود را دارد. هوای بهاری این شهر، معتدل است. روزها به تدریج گرم و آفتابی تر می شوند و خنکای شب دلپذیر است. میانگین دما در بهار استانبول بین 18 تا 27 درجه سانتی گراد تخمین زده می شود و البته باید انتظار بارش های گاه گاه بهاری را نیز داشته باشید.
تابستان های این شهر، با توجه به نزدیکی به دریا، گرم و مرطوب است. البته تابستان فصل اوج سفر محسوب می شود و بسیاری از گردشگران این فصل را برای تعطیلات خود انتخاب می کنند. دمای هوای تابستان ها در حدود 30 درجه سانتی گراد است اما رطوبت را نیز باید در نظر بگیرید. پاییز استانبول با رنگارنگ شدن برگ درخت ها، بسیار زیبا است و هوای معتدل و خنکی دارد. دمای هوا در حدود 23 درجه است اما بعضی روزها ممکن است سرد تر نیز بشود. بارش های پاییزی را هم در نظر داشته باشید. زمستان های این شهر سرد و برفی هستند و دمای هوا بین 8 تا 12 درجه متغیر است. با این اوصاف، بهار و پاییز بهترین فصل های سفر به استانبول محسوب می شوند.
جاذبه های گردشگری استانبول
مدت ها می توان از دیدنی های استانبول صحبت کرد! هر گوشه ای از این شهر را که نگاه کنید، جاذبه ای در انتظارتان خواهد بود. از مسجد ایاصوفیه و مسجد آبی گرفته تا بازار بزرگ که یکی از قدیمی ترین بازارهای جهان محسوب می شود و حال و هوای تاریخی شهر را حفظ کرده است. می توانید در محله های زیبا و روی سنگفرش های خیابان های تاریخی قدم بزنید، به مراکز خرید مختلف سر بزنید و بهترین انواع پوشاک را بخرید، کباب ها و خوراک های خیابانی خوشمزه را امتحان کنید و عصر ها در کافه های پرنشاط شهر، چای و قهوه را همراه با دسرها مشهور استانبول میل کنید. کشتی سواری روی تنگه بسفر نیز بسیار تماشایی است. به ویژه شب ها که بناهای تاریخی با نورپردازی های زیبا جلوه گری می کنند و نسیم دریا، مشام تان را نوازش می دهد.
بهترین غذاهای استانبول
استانبول بهشت شکمو ها است! این شهر پر است از طعم ها و عطرهای مختلف و غذاهای متنوع که اکثرشان با ذائقه ما ایرانی ها جور در می آیند. نیازی نیست به رستوران های شیک بروید و غذاهای خیابانی به اندازه کافی سرگرمتان خواهند کرد.
از انواع دلمه ها و کوفته ها گرفته تا دونر کباب و اسکندر کباب معروف. پیتزای ترکی که با نام های پیده و لاهماجون معروف است از ترکیب خمیر، گوشت چرخ کرده، پنیر، تخم مرغ و مخلفات دیگر تهیه می شود. گل سر سبد همه خوراکی ها، دسرها و به ویژه باقلوای استانبولی است! در سفر خود امتحان کردن قهوه و چای مخصوص ترکی را فراموش نکنید که در همه کافه ها و دکه ها پیدا می شود و عطر و طعم دل انگیزی دارد.